Conditii de calatorie

Va rugam sa cititi cu atentie conditiile de calatorie

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Nu este necesară viza pentru Costa Rica: cetățenii români pot călători în Republica Costa Rica, în scopuri turistice sau de afaceri, pentru o perioadă de maxim 90 de zile într-un interval de 6 luni, fără obligativitatea obținerii în prealabil a unei vize pentru intrarea în această țară.

Documente necesare pentru intrarea în Costa Rica: la sosirea la punctul de trecere a frontierei este necesară prezentarea documentelor care demonstrează scopul vizitei și faptul că dețineți mijloacele financiare necesare întreținerii pe perioada șederii. Concret, este necesară prezentarea cel puțin a următoarelor documente: 

·       pașaport valabil pentru cel puțin 6 luni de la momentul intrării în țară.

·       biletul de avion dus-întors sau itinerariul turului turistic care include itinerariul, dovada rezervărilor de cazare și a celorlalte servicii turistice contractate, invitație legalizată la un notar (dacă megeți în vizită la o persoană care locuiește în Costa Rica), etc.

·       demonstrarea deținerii resurselor financiare suficiente pentru perioada vacanței (bani în efectiv,  extras de cont bancar, etc.).

·       asigurare de voiaj/sănătate care să aibă acoperire în Costa Rica.

·       la ieșirea din țară, autoritățile costaricane percep o taxă de aprox. 29 dolari americani (USD) dar aceasta poate fi deja inclusă în biletul de avion.

Permisele de şedere sunt autorizate de către Ministerului Securităţii Publice.

Vizele – de lungă şedere – se obţin numai de la ambasadele sau consulatele Republicii Costa Rica in tara de origine a solicitantului sau în alte țări. Vizele costaricane de lungă şedere, pentru cetăţenii români, se emit de către ambasadele sau consulatele acestei ţări, numai după obţinerea unei aprobări prealabile din partea autorităţilor migratorii de la San Jose.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

 

STARE DE URGENȚĂ: DA (până la noi dispoziții)

·       Începând cu luna septembrie 2020, Costa Rica a intrat în faza de redeschidere/reluare controlată a activităților.

 RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

·       În prezent doar aeroporturile internaționale Juan Santamaria (din San Jose) și Daniel Oduber Quiros (din localitatea Liberia) primesc zboruri internaționale și aplică protocoale stricte pentru gestionarea cazurilor suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

·       De asemenea, Puerto Caldera, principalul port comercial de pe coasta Pacificului din Costa Rica, a stabilit un protocol sanitar pentru cazurile suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Pe cale maritimă, este permisă intrarea doar a pasagerilor yachturilor prin porturile Golfito, Los Sueños, Pez Vela, Banana Bay y Papagayo, turiștii care intră pe această cale trebuind să prezinte autorităților de imigrări documentul „Zarpe internacional de Embarcaciones”.

·       Toate frontierele terestre au fost deschise în luna noiembrie 2020.

·       Începând cu luna noiembrie 2020, turiștii care intră în Costa Rica trebuie să îndeplinească următoarele două condiții:

  1. Să dețină o asigurare medicală de călătorie care să acopere minim 50.000 USD, cheltuielile privind izolarea (chiria) în valoare de minim 4.000 USD și cheltuielile generate de afecțiuni precum COVID-19. Acest tip de asigurare trebuie să fie achiziționată de la o firmă de asigurări din Costa Rica, la următoarea pagină de internet: https://cotiza.ins-cr.com/frmDatosIncluir.aspx?P=431. Autoritățile de imigrări decid câte zile permit turiștilor să rămână pe teritoriul costarican în funcție de acoperirea poliței de asigurare.
  1. Să completeze formularul de sănătate publicat pe pagina de internet: https://salud.go.cr.  

·       Începând cu luna octombrie 2020 nu mai este necesară prezentarea obligatorie a unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, însă autoritățile evaluează reintroducerea acestuia din cauza creșterii numărului de cazuri de COVID-19. Autoritățile de imigrări atrag atenția că falsificarea unui test PCR (care, spre exemplu poate fi solicitat de compania aeriană) poate atrage pedepse cu închisoare, conform legislației locale.

·       Începând cu data de 1 septembrie 2021 va fi permisă intrarea în Costa Rica a turiștilor care provin de pe vase de croazieră, doar dacă sunt vaccinați împotriva COVID-19, iar ultima doză a fost efectuată cu cel puțin 14 zile înainte de inițierea voiajului. Autoritățile costaricane acceptă doar următoarele vaccinuri: Moderna, Pfizer-BioNTech, Astra Zeneca sau Johnson&Johnson.

·       Pentru a nu întâmpina probleme la îmbarcarea în zborurile de reîntoarcere în Europa/România, se recomandă verificarea dacă statul în care va fi efectuată escala este catalogat sau nu drept unul cu risc epidemiologic de către Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile (Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile - Liste zone afectate COVID-19 (cnscbt.ro). Dacă respectivul stat este unul cu risc epidemiologic, va trebui să prezentați, la momentul realizării escalei și a îmbarcării într-un zbor către România, un test negativ PCR (realizat cu maximum 72 ore înainte) sau certificatul medical care atestă efectuarea vaccinului anti-COVID-19 (a doua doză) cu cel puțin 10 zile înainte sau certificatul medical care demonstrează că ați fost infectat cu virusul SARS-CoV-2 și că au trecut deja 14 zile de la confirmarea infectării. 

 

EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

·       Există în continuare restricții în privința traficului auto, în funcție de ultimul număr al plăcuțelor de înmatriculare. Persoanele care nu respectă această măsură riscă o amendă în cuantum de 110.000 coloni (aprox. 190 USD).

Foarte Important!

Va rugam sa consultati si informatiile oficiale de pe site-ul MAE.ro, aceasta pagina nu este oficiala, este doar de informare.

https://www.mae.ro/travel-conditions/3727#861

 Pentru compania partenera SC Paralela 45 Experience SRL, asiguratorul este Mondial Assistance iar datele de contact sunt urmatoarele: daune@mondial-assistance.at sau +40 21.312.22.37.

Conditiile de asigurare calatorie in strainatate Mondial Assistance

Protectie inainte si dupa plecarea in vacanta - protectie in cazul imbolnavirii cu covid 19 - click AICI

Document de informare privind produsul de asigurare - click AICI

Conditii generale de asigurare - click AICI

 

 Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati via email: colentina@paralela45experience.ro sau la telefon: 0724514592 sau 0748148068 

 

vezi mai mult

Formular intoarcere in Romania
Formular de sanatate
Informatii utile
Vezi ce oferte ti-am pregatit pentru Costa Rica!
Solicita oferta