Conditii de calatorie

Va rugam sa cititi cu atentie conditiile de calatorie

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Atenţie! În contextul extinderii epidemiei COVID-19, Guvernul Sri Lankăi a decis suspendarea temporară a obținerii vizei de intrare (on arrival) la sosirea în aeroporturile și porturilor țării, începând cu data de 12 martie 2020.

Posesorii de pașapoarte diplomatice sunt scutiți de vize de intrare pentru o perioadă de ședere de maxim 90 zile.

Pentru informaţii suplimentare referitoare la condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Sri Lanka, vă rugăm să consultaţi informaţiile oficiale prezentate de autorităţile srilankeze:

·       Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Sri Lanka (www.mfa.gov.lk)

·       Departamentul Imigrare şi Emigrare (www.immigration.gov.lk)

Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a intra în Sri Lanka, iar pașaportul trebuie să fie valabil cel puțin 6 luni la data intrării în această țară.

Din punctul de vedere al autorităților srilankeze, pașapoartele românești temporare au același regim ca și celelalte tipuri de paşaport.

Vizele de intrare în Sri Lanka se pot obține de la misiunile diplomatice ale statului Sri Lanka din străinătate, la sosire în porturile și aeroporturile internaționale ale țării, precum și on-line.

Atenţie! Viza de tranzit sau viza turistică de scurtă şedere se poate obţine on-line, accesând site-ul www.eta.gov.lk şi completând formularul tip cu câteva zile înainte. Taxa de viză se achită folosind mijloace electronice de plată. Viza turistică (cu 1 sau multiple intrări) este valabilă pentru o perioadă de maxim 30 de zile, cu posibilitatea de a fi prelungită la Departamentul pentru Imigrări din Colombo.

 

STARE DE URGENȚĂ: ESTE IMPUSĂ STARE DE URGENȚĂ LOCALĂ, ÎN ZONELE CU NIVEL RIDICAT DE INFECTARE, CARE SE SCHIMBĂ ÎN FUNCȚIE DE EVOLUȚIA EPIDEMIOLOGICĂ

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

În scopul menținerii sub control a răspândirii infecțiilor cu virusul SARS‑CoV‑2, autoritățile medicale locale actualizează permanent măsurile de intrare în Sri Lanka, atât pentru cetățenii străini, cât și pentru cetățenii proprii.

Măsuri aplicabile la intrarea în Sri Lanka:

o   Cetățenii străini care vin în Sri Lanka trebuie să obțină Autorizare Electronică pentru Călătorie (ETA – Electronic Travel Authorisation) utilizând protocolul stipulat pe site-ul Sri Lanka Tourism https://srilanka.travel/helloagain/;

o   Cetățenii străini (inclusiv titularii de viză de rezidență), cei cu dublă cetățenie și cetățenii srilankezi, care vin în Sri Lanka prin Sri Lanka Tourism nu au nevoie de aprobare specială obținută în prealabil de la Ministerul Afacerilor Externe local;

o   Toți pasagerii cu vârsta peste 2 ani trebuie să prezinte un test PCR negativ, în limba engleză, făcut cu maximum 72 de ore înainte de îmbarcare. Testele antigen nu sunt acceptate;

o   Persoanele care sunt complet vaccinate trebuie să prezinte un document oficial sau un card în limba engleză din care să rezulte acest lucru;

o   La sosirea în aeroport se va completa un formular privind starea de sănătate (Health Declaration Form) pentru fiecare persoană în parte;

o   La intrarea în Sri Lanka, toți pasagerii vor fi supuși testului PCR; 

o   Persoanele care sosesc în Sri Lanka vor fi cazate la hoteluri certificate „Safe & Secure Certified Level 1 Hotel”.

 

Persoanele al căror test PCR, efectuat în prima zi, este pozitiv, vor fi plasate în centre speciale de îngrijire sau spitale desemnate de către autorități.

Persoanele complet vaccinate vor efectua un nou test PCR la sosire (ziua 1), iar în cazul unui rezultat negativ la testului PCR, nu mai este nevoie să stea în carantină.

Persoanele complet vaccinate care nu sosesc din/sau nu au tranzitat India ori o țară supusă restricțiilor și care nu mai sunt supuse carantinei, cu rezultat negativ la testul PCR efectuat în prima zi, nu vor mai fi supuse testului PCR în ziua a 7-a. Sunt scutiți de test PCR pe durata perioadei de ședere începând cu ziua a 7-a de sejur.

Copiii de la vârsta de 2 la 18 ani, nevaccinați, care au părăsit carantina împreună cu părinții complet vaccinați, trebuie să efectueze test PCR în ziua a 7-a de sejur.

Dacă rezultatul testului este pozitiv, ofițerul medical va fi informat și turiștii vor fi plasați în centre de îngrijire sau spitale desemnate de autorități.

 

Persoanele care au trecut prin boala COVID-19 trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

·       Să prezinte un certificat medical în limba engleză din care să rezulte că se află între ziua a 28 și a 90-a de la data testării pozitive cu COVID-19, test Nucleic Acid Amplification (NAAT).

·       Certificatul trebuie să conțină numele persoanei și al laboratorului care a efectuat testul.

·       Persoana în cauză trebuie ca, înainte de intrarea în Sri Lanka, să fi fost vaccinată cu cel puțin o doză de vaccin AstraZeneca; PfizerBionTech; Moderna; Johnson&Johnson; ori o doză din alt vaccin recomandat pentru populația complet vaccinată (vaccinurile produse în China, Rusia și India). Acest vaccin trebuie administrat la două săptămâni după testul pozitiv NAAT, respectiv cu 14 zile înainte de plecare.

o  Călătorii (turiștii) trebuie să-și asigure propriul mijloc de transport și să nu se deplaseze cu mijloacele de transport în comun,să respecte măsurile preventive impuse de guvern pentru prevenirea răspândirii COVID-19, pasagerii și șoferul trebuie să poarte masca pe față în timpul călătoriei și să nu aibă opriri înainte de destinație.

o  Copiii nevaccinați cu vârste între 2-18 ani, care au părăsit carantina împreună cu părinții, trebuie să fie supuși testului PCR în ziua a 7-a de la sosirea în Sri Lanka, la un laborator acreditat. Rezultatul testului trebuie comunicat ofițerului însărcinat cu probleme de sănătate din zonă, prin telefon sau e-mail.

o  Turiștii care nu au schema completă de vaccinare și rezultatul negativ la testul PCR vor rămâne în carantină, iar în ziua 14 li se va efectua un nou test PCR. În urma rezultatelor testului PCR, vor ieși din carantină dacă rezultatul este negativ sau vor fi trimiși la centrele special de îngrijire sau la spitalele desemnate de către autorități.

 Toți copiii cu vârsta de peste 2 ani vor fi supuși testului PCR la sosire (ziua 1). În cazul în care copiii vor sta în carantină la unul dintre centrele de carantinare desemnate de autorități, aceștia pot fi exceptați de la efectuarea testului PCR.

o  Dacă persoanele care însoțesc copiii vor avea rezultatul testului PCR pozitiv, atunci și copiii vor fi supuși testelor PCR.

o  Pentru a putea avea acces în aeroport, în vederea părăsirii statului Sri Lanka, este obligatorie prezentarea unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. Nu vor exista restricții la plecările din Sri Lanka.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

·       Restricțiile de circulație între provinciile țării rămân în vigoare cu excepția autovehiculelor pentru aprovizionarea cu produse alimentare, mijloacelor de transport ale forțelor de ordine, autorităților medicale și pentru alte servicii esențiale.

·       Sunt suspendate cursurile la școlile de stat și private până la o notificare ulterioară, iar lecțiile se desfășoară online;

·       Sunt în continuare interzise nunțile, activitățile protocolare oficiale, petrecerile private și alte reuniuni;

·       Centrele comerciale tip mall și magazinele cu produse neesențiale sunt deschise începând cu data de 5 iulie, cu respectarea măsurilor medicale de protecție.

Pe pagina de internet a Ministerului Sănătății din Sri Lanka sunt actualizate toate deciziile cu privire la condițiile de carantină și sunt publicate toate informațiile de interes public.

Mai multe detalii pot fi consultate la pagina de internet:

http://www.health.gov.lk/moh_final/english/news_read_more.php?id=999  

INFO UTILE

Febra Dengue

Sri Lanka s-a confruntat și în primele luni ale acestui an cu epidemia de febră Dengue, care a provocat un număr mare de decese, în special în Provincia de Vest (Colombo), cauzate în mare parte de igiena precară și de aplicarea unui tratament inadecvat. Unitatea Epidemiologică din cadrul Ministerului Sănătății din Sri Lanka a emis un set de recomandări în cazul înțepăturilor țânțarului Dengue.

Recomandări ale Unității Epidemiologică din cadrul Ministerului Sănătății srilankez:

·       În scopul reducerii riscului de contractare a febrei Dengue, se recomandă turiștilor români care se deplasează pe cont propriu în Sri Lanka, să se cazeze la unitățile hoteliere recomandate de autorități pentru turiștii străini. De regulă, hotelurile recomandate pentru turiștii străini sunt dotate cu cabinete medicale și personal medical specializat;

·       În cazul înțepăturilor de țânțari însoțite de febră pacientul trebuie să se prezinte urgent la medic. Prezentarea rapidă la medic duce la reducerea riscului de complicare a stării de sănătate;

·       Pentru calmarea durerilor cauzate de febra Dengue se recomandă să fie folosit numai paracetamolul, fiind interzis să se facă tratament cu aspirină, bruffen și alte medicamente, care nu sunt recomandate de medic.

Cetățenii străini pot să călătorească liber în Provincia din Nord, fără a mai fi necesară aprobare de la Ministerul Apărării srilankez pentru deplasarea în această zonă.

Foarte Important!

Va rugam sa consultati si informatiile oficiale de pe site-ul MAE.ro, aceasta pagina nu este oficiala, este doar de informare.

https://www.mae.ro/travel-conditions/3727#861

Pentru compania partenera SC Paralela 45 Experience SRL, asiguratorul este Mondial Assistance iar datele de contact sunt urmatoarele: daune@mondial-assistance.at sau +40 21.312.22.37.

Conditiile de asigurare calatorie in strainatate Mondial Assistance

Protectie inainte si dupa plecarea in vacanta - protectie in cazul imbolnavirii cu covid 19 - click AICI

Document de informare privind produsul de asigurare - click AICI

Conditii generale de asigurare - click AICI

Pentru informatii supliemntare va rugam sa ne contactati via email: colentina@paralela45experience.ro sau la telefon 0724514592 sau 0748148068 

 

vezi mai mult

Formular intoarcere in Romania
Formular de sanatate
Informatii utile
Vezi ce oferte ti-am pregatit pentru Sri Lanka
Solicita oferta